Skoinlägg

Har du ont i foten, fotvalvet, eller andra former av fotbesvär, så är ett skoinlägg något som kan vara bra. Det kan hjälpa dig att komma till rätta med dina problem. Det finns skoinlägg i en mängd modeller och former idag, som alla har olika syften. För att veta vilket skoinlägg du behöver, så är det bra att ta reda på vad det är som gör att du upplever smärta i fötterna.

Det finns idag en mängd orsaker bakom att man har ont i fötterna. En orsak kan vara hallux valgus. Denna åkomma innebär att stortån böjs ut från kroppen men sedan in mot dina andra tår. De kan vinklas på lite olika sätt och skapa riktigt stora problem med fötterna. Ett annat problem som kan ge ont i fötterna är att du har nedsjunkna fotvalv. Då får du ont i hålfot och fotvalv. Detta kan vara medfött, eller komma allt eftersom du blir äldre.

Andra orsaker till smärta, värk och olika besvär med fötterna är att du fått en skada eller att det ligger en sjukdom bakom. Det kan även vara att foten drabbats av en inflammation eller en infektion. Ont i fötterna kan även vara ett symptom på att du drabbats av diabetes.  Då är det extra viktigt att söka vård.Det kan även vara att du har drabbats av plantar fasciit/ hälsporre eller hälkuddesyndrom.

Smärta kan bero på att du har fel sort skor, eller att de inte sitter bra på foten. Då kan det vara bra att byta skor, eller satsa på ett bra skoinlägg som ger dig bra med stöd och gör att skorna sitter bra mycket bättre på dina fötter.

Orsaker till smärta i foten

Anledningen till att det gör ont i foten kan bero på många olika saker. Ibland kan ett skoinlägg hjälpa till så att det gör mindre ont och foten belastas mindre. Ibland är det dock bakomliggande orsaker, vilket för att det är bra att uppsöka vården för att få reda på varför just du har ont.

Ont i hälen, eller ont under hälen kan vara det som kallas för hälsporre. Det riktiga namnet är plantarfasciit. Det blir som en sporre på hälen, därav namnet.

Hallux valgus kommer från det latinska ordet för sned stortå. Drabbas du av detta så är det precis vad du får, en stortå som blir sned. Denna åkomma kan åtgärdas genom att byta skor, använda skoinlägg eller i värsta fall med kirurgi.

Skoinlägg i form av hälkopp kan behövas om du drabbas av det som heter hälkuddesyndrom och du har ont i hälen.

Du kan även ha drabbats av nedsjunket som även kan kallas plattfot, då fotvalvet är mer platt, än välvt. Det kan vara så att du drabbas av det när du blir äldre eller att det är medfött.

Givetvis finns det en ytterligare mängd till orsaker till att man kan ha ont i fötterna och behöver skoinlägg. Därför kan det vara bra att besöka en läkare och ställ rätt diagnos på dina fötter. Det eftersom du kan behöva andra former av vård utöver bara skoinlägg.

Skoinlägg för att lindra smärta

Om du känner att du vill lindra de smärtor du har i foten eller fötterna, så kan det vara skönt med ett skoinlägg. Dessa kommer i en mängd olika varianter. De kan även kallas för fotinlägg, hålfotsinlägg, fotvädd, forortos, hälkopp samt en mängd andra benämningar.

Syftet med ett skoinlägg är att det ska stödja din fot. De kan även användas för att få skorna att sitta bättre eller mer bekvämt.

Ett inlägg i skorna gör att din fot får det stöd det behöver. Det finns även fotvalvsstöd som stödjer själva fotvalvet och är bra för dig som lider av insjunkna fotvalv.

Det finns många olika sorters skoinlägg och sulor att välja mellan. Det gäller att du hittar det inlägg som passar dig och din smärta eller skada. De kan ha syftet att avlasta, smärtlindra, eller så är de till för att foten ska kunna stabiliseras.

Med rätt sorts skoinlägg kan dina fötter må mycket bättre. De kan ge mindre smärta och rätt stöd för din fot eller båda fötter. Om du inte vet vad för inlägg just du behöver så kan du få hjälp av vården att hitta rätt. Du som lider av hälsporre, plantar fasciit, hallux valgus, uttrampad hälkudde eller hälseneinflammation hittar flera olika inlägg att använda för att avlasta och ge mindre smärta.

Sök vård om du har stora problem

Är det så att din smärta i foten eller fötterna är riktigt påfrestande och det ställer till det för dig i vardagen så är det bra att söka vård. Kanske du testat skoinlägg, men det hjälper inte? Det är viktigt att söka vård, då det kan finnas andra anledningar bakom smärtan i dina fötter. Du kan komma att behöva andra sorters behandlingar.