Hälseneinflammation

När man har ont i hälsenan är det i många fall en hälseneinflammation. Det är väldigt vanligt framförallt i samband med att du utför fysiska aktiviteter som belastar fötterna. Till exempel vid löpning eller långa promenader. Överanstränger man sig så kan då hälsenan blir inflammerad. Inflammationen går oftast över efter en vecka eller två.

I vissa fall kan det sitta i längre, framförallt om du är äldre. Risken för olika besvär i hälsenan ökar också på grund av övervikt. Men obekväma skor kan också göra att hälsenan överansträngs vilket gör att du får ont i hälen. Det finns med andra ord flera olika orsaker och det är bra att hålla koll på det så att man kan undvika onödig smärta i hälen.

Hälseneinflammation symtom

Symtom vid hälseneinflammation kan variera i hur allvarliga de är. Det typiska besväret är att du har ont i hälsenan. I vissa fall kan man känna smärta i hälen och foten också. Du kan också få en svullen hälsena. Då får man en svullen knöl på hälsenan som sitter några centimeter ovanför din häl.hälseneinflammation

Men man kan också bli stel i hälsenan, vaden och i fotleden. Man kan då få svårt att röra foten som vanligt vilket kan till exempel innebära att du får problem med att springa eller gå längre avstånd. Det är då en bra idé att lyssna på smärtan i hälen och inte anstränga den för mycket.

Misstänker man att man fått en hälseneinflammation och man har haft besvär i mer än en vecka är det bra att söka vård. Man kan antingen kontakta sin vårdcentral eller en sjukgymnast. Så har man tagit det lugnt senaste veckan och ändå har ont i hälen är det bättre att söka vård så att man kan få ordentlig behandling.

Hälseneinflammation behandling

Det finns flera sätt att hantera en hälseneinflammation. En sjukgymnast är ett bra alternativ och kan hjälpa dig med övningar så att du får lättare att röra på foten och mer styrka i den. Det hjälper inte bara mot dina nuvarande besvär utan kan också hjälpa dig att förebygga problem i framtiden.

Det är viktigt att man tar hand om sin hälseneinflammation eftersom du annars kan få långvariga besvär. Så det är bättre att man avlastar foten och låter den vila eftersom du då snabbare kan återgå till träning och din vardag utan att ha ont i hälen. Så avlasta hälsenan genom att använda ordentliga skor och undvik fysisk aktivitet som anstränger hälen till den mån det går.

I allvarliga fall där du har allvarliga problem och sjukgymnastik inte fungerat så kan man behöva en operation. Blir man opererad så kommer det i de flesta fall behövas intensiv träning efteråt. Detta pågår oftast i minst ett halvår efter operationen. Men operation är väldigt ovanligt vid hälseneinflammation. De flesta personer behöver bara vila ett tag och i vissa fall sjukgymnastik. Men det är som sagt viktigt att man sköter sin behandling och tar hand om sin hälsena så att du slipper ha ont i hälen.