Ont i hälen

Det finns en hel del anledningar till varför man får ont i hälen. Man kan skada foten, få en inflammation eller dylikt. Beroende på hur du får smärtan kan det också variera var du får ont. Man kan få ont under hälen i vissa fall. Men i andra fall kan det sitta inuti hälen eller på sidan.

I många fall när du får ont i hälen så går det över efter ett tag utan behandling. Det kräver ofta bara att man vilar och avlastar hälen så att skadan kan läka sig. Det viktiga är att du hittar anledningen till smärtan. Om man har skadat sig så är det självklart. Men i många fall kan det komma från att du överbelastar foten på olika sätt. Till exempel från att man tränar för mycket med löpning eller långa promenader. Men det kan också komma från enklare saker som dåliga skor eller att man bär tunga saker.

Behandling när du har ont i hälen

Har man ont under hälen eller i den så är det viktigt att du hittar orsaken. Om du inte vet varför du har ont så kan man kolla om man till exempel har en svullen hälsena eller har svullnad någonstans vid hälen. Men om du inte lyckas hitta någon orsak eller symtom så kan du söka hjälpa på en vårdcentral eller hos en sjukgymnast.

När man väl hittat anledningen till smärtan kan man börja behandla. Värk i hälen kommer från olika saker och därför så varierar behandlingen också beroende på hur du fått skadan. I vissa fall kan en sjukgymnast komma med övningar som hjälper till att återfå rörlighet och styrka i lederna. Det hjälper dig med smärtan men förebygger också att du får framtida problem.

ont i hälenI vissa fall kan du behöva ändra på din träning. Eftersom värk i hälen ofta kommer från överbelastning så kan du behöva ändra på dina fysiska aktiviteter. Att gå ut och springa kan i vissa fall göra besvären värre så överväg at börja med att cykla eller simma istället. Aktiviteter som inte belastar din häl helt enkelt. Då kan du fortsätta vara fysiskt aktiv men du slipper smärta samt att du inte riskerar att göra det värre.

Även om man oftast inte behöver vård när man har smärta i hälen så är det viktigt att man söker vård i allvarligare fall. Har du provat behandla det själv genom vila och att minska på träningen och ändå inte blir bättre efter ett par veckor är det bäst att söka vård. Men får du problem i din vardag är det bäst att söka vård omedelbart. Till exempel om du har så ont att du knappt kan gå. Men då handlar det oftast om en olycka och inte en överansträngning.

Är du osäker på om du bör söka vård för värk i hälen kan man alltid ringa sjukvårdsrådgivning. Men det är inte vanligt att du har ont i hälen mer än en vecka eller två, så efter det är det alltid en bra idé att söka hjälp.