Ont under foten

Det finns många olika skäl till varför man kan ha ont under foten. En vanlig anledning är hälsporre där man oftast har ont under hälen. Men det finns olika anledningar och man kan också ha ont längre fram i foten. Väldigt ofta handlar det om en irritation eller muskelspänning.

Man kan också få ont under foten på grund av överansträngning, dåliga skor eller dålig kroppshållning. Har man dåliga skor kan man gå snett eller överanstränga undersidan av foten vilket i längden orsakar smärta och andra besvär som stelhet.ont under foten

Men man kan också få smärta i foten på grund av dålig hållning. Detta kan till exempel komma från att man har ett ben som är längre än det andra. Men det finns också andra orsaker till dålig hållning, till exempel ryggproblem. Det viktiga är att man hittar orsaken till varför man har ont under foten så att man kan dels korrigera orsaken men också behandla det.

Om man inte vet själv varför man har värk i foten kan man gå till en läkare eller en sjukgymnast för att få hjälp. Då kan man undersökas så att orsaken till smärtan hittas. Då kan man enklare behandla det så att du slipper smärtan. Ibland kan det vara svårt att veta när man ska söka vård. Om du har haft ont mer än ett par veckor är det ett bra tecken på att du bör söka hjälp. Är man osäker på varför man har ont kan man också göra det värre genom att belasta foten fel. För att förhindra det så är det också bra med hjälp av en läkare.

Beroende på varför man har ont kan man också gå till en naprapat eller till en kiropraktor. Man kan då få hjälp med bland annat övningar och behandling av lederna som gör att smärtan i foten minskar. Då kan man också förebygga framtida problem vilket är minst lika viktigt. Du kan också få rådgivning så att du slipper ha ont under foten på grund av din livsstil. Till exempel saker man bör tänka på såsom ens skor, hållning och ergonomi för ryggen.

Plantar fasciit (Ont under foten)

Har man ont under foten längre fram kan det handla om en inflammatorisk skada på plantarfascian. Det är en bindväv som du har under foten som binder ihop stortån med hälen. Överbelastar man denna kan man få en inflammation som i många fall kan bli väldigt smärtsam. Det är vanligast bland atleter och folk som tränar mycket. Men folk med övervikt kan också lättare drabbas av det.

Symtomen består av smärta under foten, oftast under hälen. Man får också svårt att böja foten ordentligt. Pantar Fasciit är inte jättevanligt men tränar man mycket så finns det såklart alltid en risk att man överanstränger sig. Framförallt om ens fysiska aktivitet består av att springa. Men behandling finns att få och plantar fasciit är ett exempel på varför man bör söka hjälp ifall man har ont i foten en längre period.