Hälsporre är en åkomma som du kan få på grund av överbelastning. Man har en tjock sena som sitter på undersidan av foten. Den sitter fast vid hälen och vid överbelastning kan man få en påbyggnad av benet på undersidan av hälen. Namnet kommer från att påbyggnaden ser ut som en sporre när man röntgar efter skadan.
Ofta får man hälsporre av att man överansträngt sig. Detta kan du få till exempel om du går eller springer för mycket. Men det kan också komma från att man springer fel eller obekvämt. Du kan med andra ord också få hälsporre av att man har dåliga skor. Så hälsporre är ett exempel på varför det är så viktigt med ordentliga skor som är stabila och har en bra sula.
Hälsporre symtom
När man har hälsporre så är det inte själva sporren som gör ont. Utan hälsporre symtom består av att man får ont i senfästet. Oftast sitter smärtan under hälen eller på insidan av den. Smärtan kommer när man går eller står och avtar sen när man gått en stund i de flesta fall.
Har man haft problem med sitt senfäste är det inte heller ovanligt att man får det igen. Så även om du får behandling är det en bra idé att vara noggrann med det man fått veta av sin läkare. Att undvika belastning ett tag framöver kan till exempel vara viktigt. Så fick du hälsporre på grund av att du sprungit för mycket så kan det vara en idé att ändra på sin träning. Eller i vissa fall att ta en paus eller övergå till att gå promenader istället.
Hälsporre behandling
I många fall behöver du inte gå till en läkare på grund av hälsporre. Utan i många fall kan du göra en hel del själv för att ta hand om det. Till att börja med är det bäst att kontrollera dina skor. Dem ska som sagt vara stadiga och lagom rymliga för fötterna. Men du kan också testa stötdämpande inlägg. Dessa kan hjälpa till att avlasta foten så att besvären minskar.
Ifall man fått hälsporre på grund av överansträngning är det bäst att vila från tränandet. Promenader och löpning är alltså för att undvika behandling. Men det du kan göra är att övergå till en aktivitet som inte belastar din häl. Att simma eller cykla kan alltså vara perfekta alternativ ifall du vill fortsätta träna.
Har man väldigt ont kan man testa att behandla hälsporre med medicin. Alvedon eller panodil eller antiinflammatoriska läkemedel kan fungera bra för att underlätta din vardag. Man kan också få en remiss till en ortopedtekniker genom sin läkare. Dem kan hjälpa dig med specialutformade inlägg. Sjukgymnastik är också ett alternativ.
Vid allvarliga fall där ingen behandling fungerat så kan man få en kortisonspruta av sin läkare. Vanligtvis försvinner smärtan då. Men man försöker undvika det eftersom risken finns att man överbelastar foten utan att man vet om det. Likaså med operation som också bara sker i mer sällsynta fall.